Nieuws

Heeft een elektrische step nu wel of geen kentekenplicht? En hoe zit dat met een hoverboard?
Sinds er steeds meer nieuwe en speciale voertuigen op de markt komen bestaat er verwarring over de kentekenplicht van deze voertuigen.
Om u op weg te helpen vindt u hier een overzicht, waarin u in een oogopslag kunt zien of een voertuig verzekerings- en kentekenplichtig is. Ook ziet u meteen of het op een AVP verzekerd is.
Een handig overzicht om te raadplegen wanneer u met een vraag zit over een van deze voertuigen!

SNELLE E-BIKE WORDT BROMFIETS

​De speed-pedelec, ook wel snelle e-bike of high speed e-bike genoemd, moest in 2016 nog voldoen aan de regels die gelden voor snorfietsen, maar sinds 1 januari 2017 gelden voor de snelle e-bikes dezelfde regels als voor bromfietsen. Dat heeft ook gevolgen voor de WAM-verzekering.

Verplichte WAM-verzekering

Een speed-pedelec heeft, net als een gewone e-bike, trapondersteuning. Alleen stopt de ondersteuning bij deze snelle versie van de e-bike niet bij 25 kilometer per uur, maar gaat hij door tot een snelheid van 45 kilometer per uur. De bestuurder van een speed-pedelec moet ook minimaal een bromfietsrijbewijs hebben en hij is verplicht om voor de fiets een WAM-verzekering af te sluiten.

Speciale speed-pedelec-helm

Sinds 1 januari 2017 krijgen alle nieuwe speed-pedelecs een geel bromfietskenteken en voor deze fietsen ook dezelfde regels als voor bromfietsen. Ze mogen dus maximaal 45 km/u rijden op de rijbaan, 30 km/u op het bromfietspad binnen de bebouwde kom en 40 km/uur op het bromfietspad buiten de bebouwde kom. De bestuurder moet ook een goedgekeurde bromfietshelm of een speciale speed-pedelec-helm dragen.

Bromfietskenteken

Snelle e-bikes van vóór 1 januari 2017 hebben nog een blauw snorfietskenteken en voor deze fietsen gelden nog alle regels die ook voor snorfietsen gelden. Dus bijvoorbeeld niet harder dan 25 km/u rijden. Bij deze speed-pedelecs wordt in de periode tot 1 juli 2017 het snorfietskenteken vervangen door een bromfietskenteken. Alle bezitters van zo’n high speed e-bike krijgen daarover vóór 1 april 2017 een brief van de RDW. Een maand na deze brief krijgen ze automatisch een bromfietskenteken. Voor het omwisselen hoeven ze niets te betalen.

 

Zorgeloos op wintersport?
Denk aan uw verzekering! Tijdens de wintermaanden gaan veel Nederlanders op wintersport. Misschien heeft u uw wintersportvakantie ook geboekt of gaat u dit nog doen. Het is belangrijk om hierbij ook uw reisverzekering te checken. Veel reisverzekeringen bieden namelijk geen standaarddekking voor wintersport.
Wat is er verzekerd onder de wintersportdekking? Tijdens een wintersportvakantie loopt u extra risico en maakt u gebruik van dure skispullen. Met de dekking ‘wintersport’ verzekert u uw (gehuurde) ski’s, skiuitrusting, skipassen en eventueel niet-gevolgde skilessen als er iets gebeurt. Bijvoorbeeld bij:
– het vroegtijdig moeten afbreken van de vakantie in verband met familie omstandigheden – opname in een plaatselijk ziekenhuis – een ongeval – beschadiging, verlies of diefstal Zonder een wintersportdekking zijn uw skispullen niet verzekerd en komen bijvoorbeeld ook de kosten van een gipsvlucht voor eigen rekening.

Eenvoudig te verzekeren, bereken je premie voor een voordelige reisverzekering

 

Wijzigingen Bromfietsverzekering vanaf 1 juli bij Reaal – 01-07-2015

Vanaf 1 juli wijzigt de premie Bromfietsverzekering van Reaal. Dan verhoogt Reaal de premie voor bestaande klanten. Die verhoging geldt vanaf de verlengingsdatum van het Reaal Goed Geregeld Pakket (RGGP). Klanten die na 1 juli een Bromfietsverzekering bij Reaal afsluiten, krijgen automatisch de nieuwe, hogere premie. Daarnaast heeft Reaal de acceptatierichtlijnen gewijzigd. In dit bericht lees je hier meer over.

Premieverhoging Reaal

De premies van enkele onderdelen van de Bromfietsverzekering gaan vanaf 1 juli omhoog:

  • De minimumpremie voor de WA-verzekering verhogen we van € 20 naar € 50 per jaar.
  • WA-verzekerden in bepaalde leeftijdsgroepen krijgen een extra premietoeslag.
  • Voor WA-verzekerden in sommige regio’s gelden ook premietoeslagen.
  • Voor WA-verzekerden met bromfietsautomaten geldt een premietoeslag van 10%.
  • Voor bromfietsen en scooters met een cataloguswaarde van meer dan € 3.000 geldt een premietoeslag van 50%. Zowel voor de WA-verzekering als Beperkt en Volledig Casco.
  • De premie voor de aanvullende verzekering Schadeverzekering Opzittenden verhogen we van € 44 naar € 60 per jaar.

Nieuwe acceptatierichtlijnen Reaal Scooterverzekering

Vanaf 1 juli is Reaal strenger in het accepteren van nieuwe verzekerden.

  • Bestuurders onder de 20 jaar die nog geen jaar in het bezit zijn van hun rijbewijs accepteren ze niet.
  • Bestuurders onder de 20 jaar die bepaalde merken en types bromfietsen hebben, accepteren ze niet. Op dit moment gaat het om de volgende bromfietsen en scooters: Aprilia SR, Derby GP1, Derby GPR50, Runner Jog RR, Gilera DNA, Peugeot Speedfight IRON-X, TGB 507, Beta Ark, Yamaha Aerox LX en de Malaguti firefox 15 Xerox.

Reaal vraagt nieuwe klanten naar hun schadeverleden. Heeft een klant 1 schade gehad in de afgelopen 2 jaar? Dan geldt er een extra eigen risico van € 150 voor de Beperkt Casco en Volledig Casco verzekering. Heeft een klant 2 schades of meer gehad in de afgelopen 2 jaar? Dan is het niet mogelijk om een Bromfietsverzekering bij Reaal af te sluiten.