Elektrische Bezorgfiets

Guis verzekert de elektrische bezorgfiets
‘Kunnen jullie ook elektrische bezorgfietsen verzekeren?’ Dit is een vraag die wij steeds vaker krijgen. Er gebeurt binnen bezorgend Nederland veel op het moment. Het bezorgen van maaltijden op bromfietsen zoals we dit de afgelopen jaren vooral zagen, wordt steeds vaker gedaan door jongeren op elektrische fietsen. Voor de korte ritten een logische keuze, het is goedkoper, beter voor het milieu en er geldt, behalve dan voor de speed pedelec, op dit moment nog geen WA verzekeringsplicht. Er zijn twee soorten E-bikes op de markt; de standaard E-bike en de speed pedelec.

Er zijn een aantal verschillen tussen deze twee varianten:

E-Bike Speed pedelec
Trapondersteuning Ja Ja
Meetrappen Ja Eventueel
Snelheid trapondersteuning tot 25 km/uur tot 45 km/uur
Max vermogen elektromotor Tot 250 Watt Tot 4 000 Watt
Minimum leeftijd bestuurder NVT 16 jaar
Rijbewijs Geen WA (brommer)
Kenteken Geen Geel
Regels Snorfiets Bromfiets
Helm Nee Ja
Verplichte verzekering Nee WA

Geel kenteken
Voor restauranthouders die gebruik maken van de speed pedelec bezorgfiets, verandert er wel het een en ander. Vanaf 1-1-2017 krijgen alle nieuwe speed pedelecs een geel kenteken en worden daarmee gezien als bromfiets. De speed pedelecs die nu een blauw kenteken hebben, krijgen tot 1-7-2017 de tijd deze om te ruilen naar een geel kenteken. Het RDW heeft een brochure RDW ontwikkeld voor de speed pedelec.

Welke aanvullende regels gelden er voor een speed pedelec?

/ Een speciale goedgekeurde speed pedelec-helm (norm NTA 8776:2016) of een bromfietshelm verplicht (norm ECE 22.05) of kijk voor meer informatie over speed-pedelec-helm op de website van de NEN;
/ 45 km/u op de rijbaan
/ 30 km/u op het bromfietspad binnen de bebouwde kom
/ 40 km/u op het bromfietspad buiten de bebouwde kom

Speed pedelec verzekeren
Op dit moment zijn de standaard elektrische bezorgfietsen veelal onder de AVB meeverzekerd. Echter de speed pedelecs hebben een eigen verplichte verzekering nodig. Uiteraard bieden wij, net als voor bezorgbrommers, een oplossing aan voor de speed pedelec bezorgfietsen. Voor meer informatie neemt u contact op met ons: 0184- 675666.